Saturday, January 31, 2009

Nak Scrolling Tag Cloud Dalam Blog?

Ada orang tanya "Camne nak wat label cloud tu?". Ok kalo anda pandai bahasa amerika dan pandai edit sendiri template blog anda, go to this address and read it for yourself. Bagi yang bole baca tapi tak reti nak buat atau yang tak paham apa depa tulis kat situ. Baca betul-betul apa yang aku tulis kat sini. Untuk sapa-sapa yang nak je la. Yang tak mau tag cloud tu buang masa je baca benda ni. (Yang aku tulis kat sini hanya untuk Blogger by Google. Kalo Wordpress try la cari sendiri kat website tu jugak.)

1. Layout > Edit HTML (kalau tak paham tengok gambar tu)


2. Bila dah masuk window untuk edit template HTML, cari (Control+F kalo pakai Firefox) benda kat bawah ni:

<b:section class='sidebar' id='sidebar' preferred='yes'>

*bagi yang pakai template dengan 1 sidebar, mungkin bole terus jumpa benda tu, bagi yang pakai template dengan 2 atau 3 sidebar, anda mungkin kena modify "id='sidebar1' atau id='sidebar2' atau id='sidebar3'"

3. Bila dah jumpa, paste a.k.a tampal ayat ni kat bawah line tadi:

<b:widget id='Label99' locked='false' title='Labels' type='Label'>
<b:includable id='main'>
<b:if cond='data:title'>
<h2><data:title/></h2>
</b:if>
<div class='widget-content'>
<script src='http://halotemplates.s3.amazonaws.com/wp-cumulus-example/swfobject.js' type='text/javascript'/>
<div id='flashcontent'>Blogumulus by <a href='http://www.roytanck.com/' target='_blank' rel='nofollow'>Roy Tanck</a> and <a href='http://www.bloggerbuster.com' target='_blank' rel='nofollow'>Amanda Fazani</a></div>
<script type='text/javascript'>
var so = new SWFObject(&quot;http://halotemplates.s3.amazonaws.com/wp-cumulus-example/tagcloud.swf&quot;, &quot;tagcloud&quot;, &quot;240&quot;, &quot;300&quot;, &quot;7&quot;, &quot;#ffffff&quot;);
// uncomment next line to enable transparency
//so.addParam(&quot;wmode&quot;, &quot;transparent&quot;);
so.addVariable(&quot;tcolor&quot;, &quot;0x
333333&quot;);
so.addVariable(&quot;mode&quot;, &quot;tags&quot;);
so.addVariable(&quot;distr&quot;, &quot;true&quot;);
so.addVariable(&quot;tspeed&quot;, &quot;100&quot;);
so.addVariable(&quot;tagcloud&quot;, &quot;<tags><b:loop values='data:labels' var='label'><a expr:href='data:label.url' style='12'><data:label.name/></a></b:loop></tags>&quot;);
so.addParam(&quot;allowScriptAccess&quot;, &quot;always&quot;);
so.write(&quot;flashcontent&quot;);
</script>
<b:include name='quickedit'/>
</div>
</b:includable>
</b:widget>


*Kalau nak tukar nama widget tu, rename atau edit yang kaler biru.
*Kalau nak edit lebar or width, edit yang kaler oren tu.
*Kalau nak edit tinggi or height, edit yang kaler ungu.
*Kalau nak edit kaler background, edit yang kaler merah tu. (mesti dalam Hexadecimal value)
*Kalau nak buat background transparent, delete // yang kaler hijau tu.
*Kalau nak tukar font kaler (warna tulisan), edit yang kaler merah gelap. (Hexadecimal)


4. Lepas tu masuk Layout > Element, cari widget baru tadi (tengok nama apa yang anda bagi). Time ni anda bole la drag and drop widget tu kat mana-mana tempat yang anda suka. Kalau nak tukar nama pun bole.

Okay settle. Harap-harap menjadi la. Selamat mencuba

8 attacks:

PJ selamba January 31, 2009 at 6:26 AM  

another good info...keep it up bro!

saya January 31, 2009 at 7:57 PM  

duan, you tulis bahasa melayu pon saya tak paham wooo.. gila la tengok benda2 html code tu!!!! tak reti lansonggggggg..tolongggggg.. tolong belanja kehepsi. hehehehee...

eworque January 31, 2009 at 8:40 PM  

dah bagi camtu pun tak phm? emm.. kena bagi hands-on tutorial la camni.. set date.. prepare kehepsi skali eh..

lemongrass^_^ February 1, 2009 at 12:28 PM  

tengss---
kwb soalan sy...
klu bjy,sy btau awk...
x bjy pn kn ckp gak=)

xillix axillixa February 1, 2009 at 11:48 PM  

Nak Scrolling Tag Cloud Dalam Blog?

apa tuh?.. ce tunjuk cemana tu..objek ke.. illustari ke?...

xillix axillixa February 2, 2009 at 1:09 AM  

tak jadik l;ah tag loud tuh...

its seem label 99 bla bla bla... gitu ar ayat...
... nnt try lagi... anak sulong meragam..demam panas...

eworque February 2, 2009 at 1:12 AM  

Cik serai dh berjaya buat.. try again later.

NoSpeeding February 11, 2009 at 2:30 AM  

apehal aku buat je Label langsung xde timbul kat preview...pehal ek...?

Related Posts with Thumbnails

Nang it

  © Duan Says... The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP