Monday, February 16, 2009

Maxis vs Celcom


Kat area lain tak tau la camne kan.. tapi kalo sek. 7 shah alam.. telco C berjaya mengatasi telco M dari segi kualiti servis. Petang tadi aku beli number Celcom.. prepaid je.. dah lama dah aku tak puas hati ngan service Maxis kat area aku duduk ni. Lebih kurang setahun lepas aku dah buat complaint pastu org maxis bgtau depa tgh buat maintenance. Tak lama lepas tu membe aku buat complaint tapi ayat camtu gak depa bagi. 2-3 bulan lepas pun ada lagi complain tapi sama je alasan depa. Gila apa buat maintenance 1 area pun sampai bertahun. Aku tau masalah ni cuma muncul time budak2 UiTM ni start kelas. Time depa cuti takde lak masalah dengan Maxis ni. Kalau dah tau masalah tu pasal bandwidth tak cukup awat la tak settle cepat-cepat. Depa ni tak reti buat maintenance kot. Tak pun management depa tak reti buat keja. Sapa tokey Maxis hah?

Sebelum ni pun aku maintain ngan maxis tu sebab "kenalan" aku pun pakai maxis. Rugi la kalo aku pakai service lain kalo nak mesej kerap2 kan. Sanggup la jugak aku bersabar walaupun bermaki hamun gak nak tunggu mesej sampai pun. Tapi skrg dah takde sapa lagi nak mesej2.. membe pun ramai pakai celcom.. the time has come la bak kata pujangga. Actually smlm tu dari pagi lagi aku rasa tak best je. Sakit tekak.. panas.. sakit kepala.. pastu kuar tapau lewat skit.. kedai yg selalu aku pi tu tak bukak lak. Kena pi kedai lain ler.. Kedai mamak ada banyak tapi tu last choice la.. Sampai kedai melayu 1 ni.. lauk tinggal 2-3 ketul je? sayur pun xde? aduss.. amik la jugak.. ayam dia potong kecik2 je.. takpe la ingatkan ada discount kalo kecik.. tengok2 time bayar sama gak dia charge dekat rm5 utk nasi saja walaupun ayam ketul kecik ngan takde sayur. Gila tak reti bisnes punya orang.

Hari jumaat lepas.. selesai je sembahyang jumaat, aku terus pi kedai nak beli air. Memang tak telan apa lagi time tu cuma air masak je. Nak beli nasi pun duit tak cukup time tu. Wallet pun tak bwk pi surau tu. Lagipun memang aku takkan beli dah nasi ke ape2 ke kat kedai sebelah Guardian Seksyen 7 yg dekat ngan Dewan Belia tu. Apa nama kedai tu aku tak ingat lak.. tapi sebelah kedai runcit Rahmat. Last sekali aku beli nasi kat situ.. dia charge aku rm6 utk nasi.. nasi+ayam+sayur=rm6?? Rasa nak tikam je tengkuk makcik tu. Kalo sedap sangat takpe gak. Ni masak pun cikai je. Kat kedai tu masak jenis ape pun mesti ada bau semacam je. Aku malas nak sebut detail pasal ni. Yg charge tu makcik tokey tak sedar diri tu la. Kalo kedai tu dh level cam KFC or McD takpe la jugak. Lepas pada tu memang aku tak beli nasi dah kat situ. Tapi jumaat lepas, dah dahaga sangat.. aku pun singgah la jugak nak beli air je. Dekat seminit tunggu kat kauter baru makcik tu dtg tanya nak order apa.. aku order teh ais bungkus.. bila siap je.. "Ni brp makcik?" dia pun ngan muka toya "Singgit nam (rm1.60)". Bermaki-maki gak la dalam hati.. Kat mamak pun rm1.50 je ngan teh Lipton lak tu. Ni kedai tu bagi teh ape jenis ngan serbuk teh betabur tapi lagi mahal lak.

Aku tak puas hati sangat sebab nampak sangat tak padan dengan harga. Kalo makan kat Ani Sup kena charge rm7 or 8 per person tu biasa la sebab memang dia dah tulis harga awal2. Tempat pun menarik nak lepak. Makan kat Pak Li pun takde rasa tak puas hati sebab memang acceptable price comparing tu the ambiance. Tapi yang jenis tak pasal2 letak harga mahal suka hati ni yang buat aku geram sangat tu. Lagipun aku tengok kalo orang lain kat kaunter tu tak la mahal camtu. Kenapa makcik2 lak yang nak charge mahal? Gelang kat tangan tu tak cukup sekilo lagi ke? Kenapa kedai melayu lak yang camni? Kadang2 tu kalo sembang bisnes ngan membe, depa mesti cakap kalo nak buka restoran or kedai makan mesti kena hati-hati takut nanti kena santau or mandrem or ape2 la ko nak panggil. Aku dah la tengah demam ni.. nak tido tapi takleh lelap.. berejam gak aku baring tapi takleh lena.. seb baik ada peluh2 skit tadi. Ok dah kot kat sini bebelan aku hari ni.. nak try tido.. esok nak pi klinik check demam aku ni ok ke tak ok ke. jangan kena denggi dah ler.. tiap hari buat fogging tapi nyamuk banyak camtu gak.

13 attacks:

CikYana(",) February 16, 2009 at 9:17 AM  

saba jela inchik duan ye
cik yana pkai maxis n celcom
so far kt cni coverage dua2 line
ok jer..huhuhu
but i think celcom much better than maxis:)

wiseman1stopcentre February 16, 2009 at 9:42 AM  

positif bro!..jgn stress..nanti kena chikigunya laks!..be hepi..
sbnrnye depend pd coverage gak..aku pakai celcom..line ngan broadband..!..so far aku puas ati...penag gak aku test drift celcom ngan Maxis...mmg tercicir maxis..celcom leads...
so hrp2 celcom kekal & naik taraf service..jgn masalah dalaman..korang tercicir laks..!!

p/s: kalau rasa xleh dah nak manage,jual semua saham..biar kitaorg beli semua saham..hehehehe

~ HuSnA FaDziL~ February 16, 2009 at 9:57 AM  

huhu..
sabau jer laaa...
senang2 pakai jer dua2...huhu...
kt kangaq ni maxis lak yg ok...
stress para penduduk yg pakai celcom...isk..isk..

p/s: dah sihat..??

LifeSaver February 16, 2009 at 10:36 AM  

sy pon ok je..xde apa2 mslh..tp kalo M musim perayaan..sure prob ckit

PJ selamba February 16, 2009 at 11:55 AM  

adeh
wiseman dah cakap dulu
so tak payah aku nak komen lebih²
positif je bro
sabar

p/s: aku suka maxis sbb byk sms free haha

xillix axillixa February 16, 2009 at 2:58 PM  

ooo... so yang sebetolnya mana ok?.. maxis ke celcom... ingat nak tukar tp bukan ke celcom mahal ...
aku pakai prepaid jerk

julietANNA February 16, 2009 at 2:59 PM  

setuju sgt.
mmg celcom is much better than mxs.
sy pun dah start nak pkai celcom skrg.
nk2 uox lg cmbest.
murah.service baik punya ;DD

BeaN MorENo February 16, 2009 at 8:45 PM  

hehe...
sabar2 akupun dulu ada bermasalah ngan DIGI (ada kene mngena ke???)
huhuh

saya February 17, 2009 at 10:58 AM  

ehh..ni entry nk kutuk celcom maxis ke nak kutuk mkck gelang 3 kilo jual nasik & air teh mahal? kompius nih. anywayy..mmg byk je kedai2 mcm mkck tu..tu psl say aselalu dok komplen jugak..mcm ni kalo nasib mkn kat luar je...takpe2..nanti saya blanja duan.. sap-sap-soi la....

saya February 17, 2009 at 10:58 AM  

ehh..ni entry nk kutuk celcom maxis ke nak kutuk mkck gelang 3 kilo jual nasik & air teh mahal? kompius nih. anywayy..mmg byk je kedai2 mcm mkck tu..tu psl say aselalu dok komplen jugak..mcm ni kalo nasib mkn kat luar je...takpe2..nanti saya blanja duan.. sap-sap-soi la....

Ridhuan February 17, 2009 at 2:48 PM  

nak blanje? welkam.. welkam..
bila dah tulis pasal komplen tu keluar abis la aper yg tak puas ati heheh

nurain February 24, 2009 at 7:30 PM  

skang ni trend pakai sume jnis telco yang ada.
so..no worries..rse xde wit xpyah to4(pengguna line abaikan~)

p/s:cik duan org menege ke tikam orang 2?

Related Posts with Thumbnails

Nang it

  © Duan Says... The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP