Friday, April 17, 2009

Kuiz di Facebook.. Bagus atau Jengkel?


Bagi yang ada facebook.. y'all must have noticed that currently facebook kat malaysia ni sedang kena invade by quizzes. Bukak je facebook mesti ade membe baru je lepas wat kuiz.. Dalam keasyikan orang ramai menjawab kuiz ada jugak yang naik meluat. Naper pulak? Jom kita discuss.

Sebab quiz cepat jadi popular:
  1. Quiz pasal mengenali diri sendiri memang popular sebab "curiousity is what everybody have". The best way to get attention of people is by making them curious.
  2. Nak amik tau pasal orang lain. Kadang2 tu saje amik kuiz dengan harapan orang lain pun akan turut serta.. so bole la tau pasal orang lain tu.. kalo best puji2 skit.. kalo tak best bole kutuk..
  3. Kuiz bahasa melayu tu klakar. Macam siot lawak soalan ntah apa2 tanya benda2 tak kena mengena. Tapi benda2 tu yang buat orang lagi suka nak jawab. Nak tau kalau jawab kuiz lain soalan apa pulak nak keluar.
  4. Fungsi share dalam facebook bole bagitau semua orang result kuiz. Orang malaysia ke mana2 pun kan ramai yang suka menunjuk. Bila keluar result best mesti nak tunjuk kat orang lain yang kita ni best. Kalo result tak best tu tak ramai yang share pun. Mungkin didorong sifat nak rasa lebih baik dari orang lain atau cuba nak tarik perhatian sapa2.
  5. Comments. Dalam facebook tu kan sapa2 pun bole komen. Lepas jawab tu mesti dok tunggu sapa la yang nak komen result kuiz aku ni.. pastu kalo takde orang komen tu.. add komen sendiri biar orang perasan.. kalo takde gak tu udah ler.. wat2 paham..
Sebab ada orang meluat:
  1. Orang malaysia ni tak bole tengok orang senang.. ada benda baru naik je mula la nak bising.. kalo barang sendiri bole lak bangga sampai tiap minit kuar pasal dia pun takpe.
  2. Buat serabut page je. Macam2 kuiz dan berapa ramai dok jawab every second sampaikan asyik pasal kuiz je yang kuar kat homepage tu. Takde benda lain dah ke.. ada awek tukar gambar baru pun tak perasan sebab asyik benda2 kuiz ni je yang kuar.
  3. Bosan sebab asyik nampak benda yang sama..
  4. Aku pun tak tau pasal apa
Jalan penyelesaian:

Masuk kat setting adjust la sendiri.. ikut sedap perut sendiri.

15 attacks:

milimilo April 17, 2009 at 1:40 AM  

yeah..totally agree with this..sbnrnye,ade la jugak try 1-2 kuiz dlm fb tu, tp mmg illogical lah soalannye..

xtau la result tu dinilai based on ape..sbbnye ade try 1 kuiz; brape pointer sem ni, n the result is ZERO..huh,what the heck,pnt je org studi..hampeh punye quiz..jgn hrp la nk try dah lps ni..

Ridhuan April 17, 2009 at 2:01 AM  

oo ade fb.. add le hehee

emma songall April 17, 2009 at 3:26 AM  

hahaha.
biasa la manusia.
tapi aku dapat muka cam pig pown share jew.
tadew hal lorh nak malu2 share.
wahahaha!

Ridhuan April 17, 2009 at 4:13 AM  

ian.. nape?

macam penah dengar nama emma songall ni.. mane ntah..

white_butterfly April 17, 2009 at 10:59 AM  

oohh..

rama2 x ada fb...so xtau la ada psl kuiz2 ni...

besh ke fb?

Youjie April 17, 2009 at 11:53 AM  

Dulu aku benci FB..
Sekarang pun masih benci skit-skit..
Sebab :
1-Takleh upload foto
2-Slalu sangkut
3-Takde privasi
Haha....semuanya tak penting bila kita taknak "DILIHAT" ketinggalan rite..

BTW...aku enjoy kuiz sengal2 tu..rase macam anda bermain dengan someone yang funny dan notty..

WUTEVA it is lah~

FARIE April 17, 2009 at 12:34 PM  

aku ader fb tp x lyn sgt..
nk2 ble page byk dihujani ngan kuiz sengal.. xkuasa la aku nk jwb neh..

oyen April 17, 2009 at 1:55 PM  

FB.

sangat bohsan.
tataw nape. bertahan sajer sbb ramai membe2 skola+matrik dulu ada FB.

rimas dgn segala notifications dan quizzes.

kdg2 jer main pet society.

haha.

emma songall April 17, 2009 at 7:40 PM  

facebook kowt...
xpon myspace...
lalalala~

.fatin nabila. April 19, 2009 at 9:15 PM  

salam singgah.

nway,btol tu.
quiz org laen uat semak je dkt 'home'.
tp, ley ubh setting kn kasik xnk nyemak kt profile.
tp,ksmpln,mmg sume quiz tu bodo2, klakar je.`

Ummi Hanie April 22, 2009 at 6:16 PM  

ohh...sy nggak punya fb...

tetiber loghat endon plakk.. =p

nabilah hana April 23, 2009 at 7:19 AM  

kuiz2 tu for the sake of fun
mengarut je yg byk
tp ok la..utk ilangkan borink
hehe

Rania Escova April 27, 2009 at 2:44 AM  

Agree.. kalau rasa nak try.. try jer.. klau x nak.. jgn try..

OJENG April 29, 2009 at 11:52 PM  

hi.lame x singgha sini.huhu
aku pon ade fb n selalu gak la berkuiz2 nih.huhu.
lam banyak2 kuiz tue paling x ley blah yg nak promote dri sndiri n member2.rasa cam lawak la tue.padahal.....mals nak komen.lu pkir la sndr bak kata nabil.hhahha

Related Posts with Thumbnails

Nang it

  © Duan Says... The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP